Kindergarten βρεφονηπιακός σταθμός αρχιτεκτονική χολαργός παπάγου

GEN A KINDERGARTEN

The proposal attempts to provide an environment of care, protection and acquaintance with the world by focusing on the needs of the children and infants it is expected to accommodate, as well as the expectations of the adults (parents and staff) who are involved in the daily life of the space. A landmark building is proposed, which enhances the quality of the built environment of the neighbourhood in spatial and visual terms. Following these guidelines, the proposal is structured around two central concepts, which predetermine the spatial and morphological decisions along the compositional process:

The epidermis: a continuous ‘envelope’; solid in some places, permeable in others. Expressed by its distinct materiality. For the most part it surrounds the building, while in places it breaks through to allow the building to interact with its external environment.

The garden: a spatial element with a strong presence in pedagogical theory. In addition to the need to include outdoor space in the proposal, as provided for in the building plan, the garden may be used as an additional teaching space- an extension of the classrooms. The ‘permeable’ interior of the building carries the intention of creating an extensive garden which extends both outside the building boundary and vertically.


Date: 2023 | Location: Papagou- Cholargos | Programme: Infant Care Centre | Marianthi Papangelopoulou, Antonis Papangelopoulos