architecture korinthia villa house αρχιτεκτονική κορινθία κατοικία

PLAIN HOUSE

Η Βελίνα είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στην Κορινθία. Το οικόπεδο βρίσκεται στα περίχωρα της κοινότητας και είναι προσβάσιμο από την περιφερειακή οδό Χούνης-Μάννας. Η κατοικία Η κατοικία είναι τοποθετημένη σε ένα γραμμικό οικόπεδο, περιβάλλεται από φυσικό τοπίο με εκτεταμένη παρουσία δέντρων και χαμηλότερης βλαστησης και είναι σχεδιασμένη για χρήση καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου. Το σχήμα και η μορφολογία, η βλάστηση και ο προσανατολισμός του οικοπέδου ήταν βασικά στοιχεία στην συνθετική πορεία.

Δύο βασικά τοιχία οργανώνουν το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο. Το κύριο τοιχίο λειτουργεί ώς οδηγός ενώνοντας το σημείο εισόδου του οικοπέδου με την είσοδο του κτιρίου. Φτάνοντας στο κτίριο, το στοιχείο εισέρχεται και οργανώνει τους χώρους σε δύο διακριτές ζώνες. Βορειοανατολικά βρίσκεται το ιδιωτικό κομμάτι της κατοικίας με τους χώρους των υπνοδωματίων, του λουτρού και της κουζίνας, ενώ νοτιοδυτικά βρίσκεται το κοινόχρηστο κομμάτι με τους χώρους της εισόδου, της τραπεζαρίας, του καθιστικού και των εξωτερικών αυλών. Το δεύτερο τοιχίο συνεργάζεται με το κύριο δημιουργώντας πλαίσιο προς την θέα στον Βορρά. Μία τετράγωνη πλάκα τοποθετείται πάνω στα τοιχία, ενοποιώντας τις δύο ενότητες.

Η κατοικία έχει στόχο να προσφέρει την επιλογή για άμεση επαφή όλων των χώρων με τον περιβάλλον φυσικό τοπίο, χωρίς όμως να στοχεύει σε ένα διαρκή διάλογο με αυτό. Η εξωστρέφεια και η εσωστρεφεια είναι στοιχεία που εναλλάσσονται στο κτήριο με την παρουσία διάφανων και πλήρων επιφανειών αλλα και την χρήση κινούμενων πανέλων.

Χρονολογία: 2019 | Τοποθεσία: Βελίνα, Κορινθία | Πρόγραμμα: Κατοικία | Εμβαδόν: 110 m² | Κατάσταση: Αρχιτεκτονική Μελέτη | Μαριάνθη Παπαγγελοπούλου, Αντώνης Παπαγγελόπουλος